Kursus platform

Log ind på WordPress

Denne guide er kun for betalende kursister

Opsummering

For at logge ind skal du skrive /wp-admin efter din hjemmeside navn. Eksempelvis www.dinhjemmeside.dk/wp-admin.

Din WordPress Back-end er stedet du laver alle dine ændringer og tilpasser designet. Rundt om kring på internettet kaldes WordPress også også for dashboardet eller kontrolpanelet – men det er det samme.

Alt det dine besøgende kan se hedder Front-end.

Ofte stillede spørgsmål til Introduktion

Back-end af en hjemmeside kan betyde mange forskellige ting, afhængigt af hvordan hjemmesiden er opbygget. I vores tilfælde er WordPress-dashboardet vores back-end. Derfor vil du rundt omkring på internettet høre, at back-enden af en WordPress-hjemmeside bliver omtalt som både dashboardet, WordPress, back-enden eller i nogle tilfælde kontrolpanelet. Men i alle tilfælde refferer beskrivelserne til Back-enden, som du har set i denne video.

Du kan også få adgang via. Hostinger. Se denne guide.

Hvis du har mistet adgang, eller glemt dit kodeord, kan du også få adgang igennem Hostinger. Det har jeg lavet en guide til her.

Step by step

  1. I browserfeltet, skriv det hjemmeside navn efterfulgt af /wp-admin. Eksempelvis www.din-hjememside.dk/wp-admin
  2. Log ind med de oplysninger, du har oprettet i Hostinger. Hvis du ikke kan logge ind, kan du bruge denne guide.
  3. Du er nu logget ind i din  WordPress Backend, du vil også hører det blive kaldt for dashboardet eller kontrolpanelet.
  4. For at komme tilbage på forsiden kan du trykke på dit hjemmeside navn, øverst til venstre.
  5. Bemærk administrator panelet øverst på din side.
  6. For at komme tilbage til WordPress, kan du trykke på WordPress ikonet helt til venstre i administrator panelet.

Front-end vs. backend

Front-end er alt det, du ser og interagerer med inde i butikken. Det er som butikkens indretning, udstillingsvinduer og de produkter, du kan se og røre ved. I hjemmeside-sammenhæng er det de dele af en hjemmeside, du ser på din skærm – tekst, billeder, menuer og knapper.

Back-end er som baglokalet i butikken, hvor kunderne ikke kan gå ind. Her opbevares ekstra varer, og butikkens ansatte arbejder med lager, bestillinger og holder styr på, hvad der er på hylderne. På en hjemmeside er back-end der, hvor al dataen opbevares, og hvor hjemmesiden bliver “styret” fra. Det er et sted, som kun dem, der administrerer hjemmesiden, har adgang til.

WordPress er som et avanceret lagersystem til butikken, der gør det nemt for de ansatte at tilføje nye varer til hylderne, ændre priser, eller arrangere udstillingsvinduet, uden at skulle være eksperter i lagerstyring. På samme måde gør WordPress det nemt for folk at oprette og ændre indhold på en hjemmeside, selv hvis de ikke forstår kodesprog. Det er som en brugervenlig fjernbetjening, der styrer alt det, der sker i butikkens baglokale.

Hvis vi ikke havde WordPress

Hvis WordPress og lignende systemer ikke eksisterede, ville processen med at oprette og administrere en hjemmeside være betydeligt mere kompleks, især for dem, der ikke har erfaring med kodesprog. Lad os udforske, hvad dette ville betyde i forskellige aspekter:

  1. Teknisk Ekspertise Kræves: Uden et brugervenligt system som WordPress, ville du have brug for at kende til og anvende kodesprog som HTML, CSS, og potentielt JavaScript for at designe din hjemmesides udseende (front-end). For at håndtere bagvedliggende funktioner (back-end), såsom databasestyring og serveropsætning, ville det kræve kendskab til programmeringssprog som PHP, Ruby, eller Python.

  2. Tidsforbrug og Kompleksitet: At udvikle en hjemmeside fra bunden er tidskrævende. Du skal manuelt kode hver eneste del af hjemmesiden, fra layout til funktionaliteter som kontaktformularer eller brugerautentifikation.

  3. Vedligehold og Opdateringer: Du ville være ansvarlig for regelmæssigt at opdatere din hjemmesides kode for at sikre sikkerhed og kompatibilitet med moderne webbrowsere og teknologier. Med WordPress håndteres mange af disse opdateringer automatisk.

  4. Design og Funktionalitet: Uden et CMS-system ville du skulle kode hver enkelt funktion på din hjemmeside. Med WordPress kan du nemt tilføje funktioner gennem plugins og ændre designet med temaer.

  5. Indholdsstyring: At opdatere indhold på en hjemmeside uden et CMS som WordPress ville kræve manuel redigering af kodefiler. Dette er ikke kun tidskrævende, men også risikabelt, da fejl i koden kan bryde hjemmesiden.

  6. Skalering og Fleksibilitet: Skalering af en hjemmeside, som vokser i størrelse og funktionalitet, ville være mere udfordrende uden et CMS. Du skulle manuelt håndtere alle aspekter af denne skalering.

 

I korte træk, uden WordPress eller lignende systemer, ville barrieren for at oprette og vedligeholde en hjemmeside være betydeligt højere, og det ville i høj grad begrænse antallet af menne

Brug for hjælp? 👋

Gå til ressource-bibliotek eller book et online en-til-en support møde med mig – så løser vi det sammen. Book et online møde her eller skriv til emil@klitmose.dk for hjælp.

Jeg kan desværre ikke nås på telefonen da jeg sandsynligvis sidder og hjælper en anden kursist. Men book et møde, så får vi det løst!